Календар

Април 2024
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Мени

: )

      
   
 

Број посетилаца


*



Vremenska prognoza



Администрација






Једнодневни излет ниже наставе до Свилајнца

Датум: 12. Jun 2017 10:43 Категорија: Новости

     Предвиђен Годишњим програмом рада, као и Наставним планом и програмом за 2016/2017.годину, 27.маја 2017. г. изведен је једнодневни излет ученика млађих разреда на релацији Текија-Свилајнац- Деспотовац- Брза Паланка-Текија , у организацији туристичке агенције Дензор“ из Неготина. Излет је због малог броја ученика, како је предвиђено Наставним планом, изведен заједно са ученицима ОШ „Стефанија Михајловић“ из Брзе Паланке. На излет су ишли ученици од 1. до 4. разреда, укупно 74 и то 29 ученика из наше школе и 45 ученика из ОШ „Стефанија Михајловић“, 13 наставника, (3 наставника  из наше школе и 10 наставника из ОШ „Стефанија Михајловић“) као и  туристички водич  и представник агенције која је организовала излет.
 
     Аутобуси са ученицима кренули су: један из Брзе Паланке у 6 часова а други након детаљног прегледа од стране представника МУП-а, са аутобуске станице  у Текији око  7 часова. Децу су пратили родитељи и директорка школе. Први одмор је био у Голупцу, где су ученици могли да доручкују и оду у тоалет. У 11 часова смо стигли у Свилајнац. Прво смо обишли Природњачки центар. Ту су деца прво видела изложбу диносауруса. Ова изложба заузима централни део зграде. Туристички водич је децу упознала са светом диносауруса. Док су слушали причу деца су видела скелете најпознатијих врста диносауруса.Ови скелети су смештени у аутентични амбијент и рађени су по узору на оригиналне фосиле. Затим су деца гледала изложбу минерала и стена од којих је изграђена наша планета. Следиле су изложбе метеора па сведокa леденог доба итд. Посебно интересовање су деца показала за изложбу фауне наше земље. Ту су видели препариране животиње. Након изложбе деца су била у забавном парку, сликала се са диносаурусима, куповали сувенире и кренули даље према Деспотовцу. Ручали смо око 14 часова у ресторану „Круна“ . Ту су се деца након ручка лепо дружила са ученицима из друге школе. После завршеног ручка обишли смо манастир Манасију. Монахиња је упознала децу са знаменитостима овог манастира.Око 16 часова кренули смо обишли Парк минијатура. Децу је посебно заинтересовао квиз који је организован након кратких и посебних прича о сваком  манастиру чије су макете гледали у парку. Деца наше школе су освојила 4 од 5 награда које су домаћини припремили за тачне одговоре. Пуни лепих утисака и након куповине сувенира кренули смо према Ртњу. Туристички водич је децу упознао са специфичностима наше планине Ртањ. Ту су деца имала слободно време да ужинају и  прошетају. Киша је мало омела игру. Око 17 часова смо кренули према Брзој Паланци и Текији. У Текију смо стигли око 22 часа.
 
     Излет је успешно реализован, у складу са предвиђеним планом путовања. Ученици су задовољни изведеним излетом. Излет' је испунио едукативне и васпитне задатке и циљеве. Захваљујући овом излету ученици су се упознали са културним, друштвеним  и природним одликама овог дела Србије. На тај начин је испуњен и задатак да се код ученика пробуди патриотизам, другарство и животни оптимизам, као и да се подстакне интересовање за новим сазнањима и могућностима повезивања теорије са праксом.